Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10+1 způsob, jak ukrást vaše nejstřeženější údaje

Možná by vás nenapadlo, kolik lidí dnes baží po vašich osobních datech. Adresa, rodné číslo, čísla účtů, PINy a především všechny možné přihlašovací údaje, to jsou na černém elektronickém trhu ceněné komodity. A způsobů, jak se těchto informací zmocnit, existují desítky.

Jedna známá se například nedávno stala obětí phishingu – samozřejmě aniž by tušila, co to phishing vůbec je a jak funguje. Na e-mail, ve kterém ji její banka žádala o potvrzení přihlašovacího hesla do internetového bankovnictví, bezelstně odpověděla. Vždyť sedělo logo, forma i veškeré grafické prvky, tak jakýpak důvod k podezíravosti. Naštěstí včas zaregistrovala, že se na jejím kontě dějí podivné pohyby, a zalarmovala banku, která účet pohotově zablokovala. Škoda byla minimální, avšak kdyby ona neopatrná internetová uživatelka věděla, že existuje riziko zcizení citlivých údajů pomocí phishingu, nemusela být škoda žádná.

Většina běžných uživatelů internetu má jen okrajové povědomí o tom, jaké pasti na ně piráti kyberprostoru líčí a jaké následky může mít jejich neopatrnost. Pojďme si tedy shrnout základní a nejčastěji používané způsoby, jejichž prostřednictvím mohou zcela nepovolané osoby získat vaše osobní údaje nebo zcizit vaši identitu.

Přímý přístup k informacím

Pokud máte přístupové heslo do vašeho PC nebo laptopu nalepené na monitoru (jak tomu někdy bývá například v kancelářích, aby přístup k datům na různých počítačích byl co nejflexibilnější), nebo takové heslo nepoužíváte vůbec, pak není zcizení nejrůznějších citlivých údajů žádný problém. Důležité je, že zloděj se k vašemu počítači musí dostat fyzicky.

Dumpster diving

Ano, i průzkum koše plného odpadků může být metodou, jak se k vašim důležitým datům uloženým v počítači dá dostat. A to například, pokud do něj odhodíte lísteček s heslem od některého z vašich elektronických účtů. Možná to zní až příliš paranoidně, ale… Zkuste se na váš odpadkový koš podívat i z jiného pohledu. Vidíte pořád jen odpadkový koš?

Shoulder surfing

Nikdy nevíte, kdo se vám dívá přes rameno, když svůj laptop otevřete v kavárně nebo ve škole a bezmyšlentovitě bušíte do klávesnice nejrůznější hesla. Řešením může být použití silných hesel, virtuální klávesnice či automatické přihlašování na vaše oblíbené stránky chráněné heslem.

Hacking

Jde o metodu, při které hacker infiltruje nebo naruší váš systém a informace z vašeho počítače pak může “vysávat” na dálku, nebo dokonce váš počítač využívat k dalším napadením, přičemž vy o tom ani nemusíte vědět.

Phishing

Principem phishingu je rozesílání e-mailových zpráv, které se tváří jako oficiální žádost banky či jiné podobné instituce a vyzývají adresáta k zadání jeho osobních nebo přístupových údajů na odkazovanou stránku. Tato stránka může například napodobovat přihlašovací okno internetového bankovnictví a může být k nerozeznání od té, kterou jste zvyklí běžně používat.

Pharming

Díky této zdokonalené metodě phishingu můžete být na falešné stránky automaticky přesměrováni pokaždé, když do prohlížeče napíšete správnou URL adresu vaší banky, pojišťovny, apod. Řešením je opět takový zabezpečující program, který vás při podezřelém přesměrování bude varovat.

Keyloggers

Jako keylogger se označuje program, který dokáže nadálku snímat jednotlivé stisky kláves na vaší klávesnici. Napíšete-li na počítači něco užitečného, například jméno, heslo či číslo účtu, program tyto informace odešle útočníkovi k dalšímu využití.

Před všemi těmito metodami zcizování identity či citlivých údajů existují poměrně spolehlivé možnosti ochrany, které spočívají jednak v kombinaci vhodných bezpečnostních programů (firewall, antivir), také však často opomíjený prostředek ochrany – správce hesel. Jde o program, který vaše hesla střeží v bezpečí speciální šifrované databáze. Bez hlavního silného hesla se k vašim pečlivě střeženým datům nedostane zhola nikdo. Takovýto program, kterým je například Sticky Password, navíc funguje i jako generátor silných hesel, která představují účinný prvek ochrany proti hackingu, nebo vás, s použitím virtuální klávesnice, ochrání před keyloggery. Podrobněji se budeme technikám obrany proti výše jmenovaným metodám krádeže osobních údajů věnovat v některém z příštích článků.

Bohužel existují i takové způsoby neoprávněného získávání vašich ososbních dat, s kterými vám žádný počítačový program, ať už antivirový či pro správu hesel, nepomůže. V následujících případech nezbývá, než se mít stále na pozoru, nikomu nevěřit, ať už působí sebedůvěrněji, a předtím, než své citlivé údaje poskytnete komukoliv, se několikrát zodpovědně zamyslet.

Prvky sociálního inženýrství využívá mnohý narušitel vašeho osobního prostoru. Jedná se o různé druhy manipulace s lidmi za účelem snížení jejich obezřetnosti a následného získání určité informace nebo provedení potřebné akce.

Lidská důvěra a lehkomyslnost někdy nezná hranic a je velmi snadno zneužitelná. Dávejte pozor například na falešné telefonáty, ve kterých vás údajný pracovník banky žádá o okamžité potvrzení vašich osobních či přihlašovacích údajů.

Krádež hardwaru a dokumentů je poměrně jednoduchá metoda, jak se dostat k nejrůznějším zajímavým datům. Odcizený laptop či mobilní telefon, to není nic neobvyklého. Pokuste se práci vykradačům alespoň ztížit použitím silného hesla pro přístup do systému vašeho počítače.

Krádež pošty z poštovní schránky je velmi banální metoda, kterou může jakákoliv nepovolaná osoba získat nedocenitelné osobní údaje.

Skimming souvisí s používáním vaší kreditní karty. Jde o zařízení, které po nainstalování do bankomatu snímá PIN či jiné údaje z vložené karty, s nimiž pak lze kartu duplikovat. Bránit se skimmingu však obvykle není v běžných uživatelských silách.

Bohužel, jak tomu většinou bývá, zlosynové internetu i ulice jsou vždy o krok napřed. A člověka často ani nenapadne, kde všude může číhat nebezpečí. Proto nikdy nezapomínejte na obezřetnost a zdravý rozum. Instalace kvalitního správce hesel je jedním z bezpečnostních minim, které můžeme pro ochranu svých citlivých údajů i identity udělat.

Autor: Iva Strouhalová | neděle 22.5.2011 18:42 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1558x
  • Další články autora

Iva Strouhalová

Černá díra hypotečních smluv aneb Jak milionářka o všechno přišla

Ach, jak by bylo krásné vyhrát milion ve Sportce! Snad každý už si tuhle neuvěřitelnou situaci někdy představoval, snil o sázkařském štěstí a přemýtal, jak dvacetikorunu zázračně přemění na statisíce a bude si užívat exotické drinky kdesi na pláži v Karibiku. Naprostá sci-fi, že ano? Občas se ale někomu poštěstí a tahle fikce se stane skutečností. A právě tak začal příběh mojí kamarádky Radky, která jednoho podzimního večera u televizního slosování zjistila, že je od nynějška milionářkou.

25.6.2013 v 10:00 | Karma: 39,98 | Přečteno: 11399x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Nástěnky a kapradí aneb totalitní porno interiérového designu

Holé zdi, prázdné regály, nástěnka s umělým rudým karafiátem a tendenčními novinovými výstřižky, sem tam nějaký socialistický výjev pro zpestření. Pamatujete? Obchody či čekárny u lékaře před pětadvaceti lety vypadaly jeden jako druhý. O něčem takovém, jako je požitek z nákupu, nemohla být ani řeč. V první řadě samozřejmě kvůli ubohému sortimentu, nicméně ani neosobní a strohé prostory, hřejivé asi jako testovací laboratoř, neměly zrovna potenciál navodit v zákazníkovi příjemné pocity.

29.10.2012 v 13:52 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Nejlepší pracovní výsledky vyžadují relax

Když může být škola hrou, proč by nemohla být hrou i práce? Takovou otázku si nekladou jen zástupy vyčerpaných zaměstnanců, ale k jejich radosti i někteří z jejich chlebodárců. Ano, už i někteří osvícení zaměstnavatelé si všimli, že znechucený pracovník snažící se skrýt permanentní polospánek za obrazovkou počítače není zrovna motorem firmy, proto je potřeba ho vytrhnout z letargie. A proč ne třeba partií kulečníku, drnkáním na kytaru nebo rovnou posezením na pláži? Zdá se, že české firmy konečně začaly objevovat kouzlo relaxačních zón, které paradoxně zvyšují produktivitu zaměstnanců.

15.10.2012 v 18:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Angličtina pro věčné začátečníky aneb jak se Češi učí jazyky

Učení cizích jazyků, to je věc, o kterou se každý z nás už někdy pokoušel a pravděpodobně se ještě mnohokrát pokusí. Některým šťastlivcům se to jistě i podaří, ale ruku na srdce, i při úspěšné misi bývá úsilí často tristně neúměrné výsledku. Další věcí je pak rychlé zapomínání většiny slovíček, která dokáže člověk uchovávat v hlavě pár týdnů, ale pak se vypaří do nenávratna. Anebo neschopnost cizí jazyk prakticky použít, dát dohromady celistvou větu a nebát se promluvit nahlas.

8.3.2012 v 16:26 | Karma: 18,65 | Přečteno: 4937x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Vy a vašich posledních pět let s hesly

Dokážete si představit život bez otravných, těžko zapamatovatelných a všudypřítomných hesel? Podle společnosi IBM to není žádná sci-fi, ale běžná realita roku 2016. Konec hesel předpověděla tato IT firma ve svém každoročně zveřejňovaném přehledu „IBM Five in Five“, který se snaží odhalit pět technických inovací, které v příštích pěti letech změní náš život. A co její odborníci tvrdí? Dřív než si Američané zvolí svého přespříštího prezidenta, dřív než budeme znát vítěze olympiády v Riu, dřív než Twitter oslaví desáté narozeniny a než vejde do kin další díl Avataru, budeme místo běžných hesel používat jen své biometrické údaje.

30.1.2012 v 22:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 2888x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
Dítě drsného věku kybernetických nebezpečí.

Seznam rubrik