Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se zapotili uživatelé Steamu i UPC

Pouček o tom, jak se chovat na internetu bezpečně, si můžeme přečíst spousty. Nicméně – málokdo se jimi skutečně řídí. V tomto případě nezabere nic tak spolehlivě, jako vlastní (negativní) zkušenost. No a protože ta mnohým internetovým uživatelům chybí a samozřejmě po ní ani netouží, jako účinný odstrašující prvek funguje i zkušenost cizí. Zrovna minulý týden byl na "kyber-nepříjemnosti" bohatý ažaž.

Nejdříve se nervy našponovaly uživatelům Steamu. Tuto populární herní platformu nabourali zatím neznámí útočníci, kterým se podařilo získat databázi s uživatelskými jmény, zakódovanými hesly, e-mailovými adresami, adresami bydliště, informacemi o zakoupených hrách i platebních kartách. Právě tyto nejcitlivější data týkající se platebních karet jsou podle Steamu sice šifrovaná, ale i tak by si prý lidé zaregistrovaní na tomto herním a softwarovém portálu měli bedlivě kontrolovat pohyb na svých bankovních účtech.

Proti takovýmto hackerským kouskům bohužel obyčejný uživatel nic nezmůže a ani sebesilnější heslo ho před podobným incidentem neuchrání. V porovnání s touto kauzou na tom byli minulý týden mnohem lépe klienti kabelového operátora UPC, kteří měli osudy svých citlivých informací zcela ve svých rukách.

Nepříliš povedenou phishingovou zprávu obdrželo mnoho klientů UPC z adresy upc@instructor.net. No řekněte sami, kdo by uvěřil, že následující slova napsala kompetentní osoba ze seriózní firmy?

Vážení odběratelé e-mail,

kvůli údržbě bude na našem serveru, jsme v současné době modernizaci naší databázi. Aby nedošlo k uzavření e-mailový účet, budete muset aktualizovat níže.

Podvodná zpráva dále vyzývala, aby adresáti doplnili uživatelské jméno a heslo k e-mailové schránce, dále zemi působnosti a obratem přeposlali e-mail zpět. Pod tím vším podepsán Zákaznický servis. Těžko říct, kolik nešťastníků se nechalo nachytat. Bohužel, vždy se najde nějaký důvěřivec, kterého nezarazí ani krkolomná čeština ani nezvyklé požadavky oficiálních institucí a firem. Alespoň jim pak můžeme vděčit za předávání všech těch děsivých zkušeností s vykradenými účty, zavirovanými počítači a podivnými spamy.

Kdyby byl falešný mail od falešného UPC trochu rafinovanější, obsahoval by odkaz na falešné stránky, které by se tvářily jako ty pravé. Pokud nebrouzdáte po webu UPC pravidelně, dost možná byste si vůbec nevšimli, že něco není v pořádku. V podobných situacích je nedocenitelným pomocníkem některý z dostupných programů pro správu hesel, který takovýto podvod dokáže odhalit a také vás na něj upozorní. Společně s přihlašovacími údaji k vašim účtům si totiž správce hesel automaticky uloží i adresu serveru, ke kterému se přihlašuje. Když se potom necháte případnými podvodníky přesvědčit a kliknete na odkaz uvedeny v phishingovém e-mailu, program vás upozorní že je odkaz přesměrován na jiný server, než je uložený v jeho databázi. Pak už je na vás, zda přesměrování povolíte, či ne. Ale kdo by se nechával dobrovolně podvádět a okrádat, když všechny indicie ukazují na další pokus počítačových pirátů...

Autor: Iva Strouhalová | neděle 20.11.2011 20:00 | karma článku: 9,73 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Iva Strouhalová

Černá díra hypotečních smluv aneb Jak milionářka o všechno přišla

Ach, jak by bylo krásné vyhrát milion ve Sportce! Snad každý už si tuhle neuvěřitelnou situaci někdy představoval, snil o sázkařském štěstí a přemýtal, jak dvacetikorunu zázračně přemění na statisíce a bude si užívat exotické drinky kdesi na pláži v Karibiku. Naprostá sci-fi, že ano? Občas se ale někomu poštěstí a tahle fikce se stane skutečností. A právě tak začal příběh mojí kamarádky Radky, která jednoho podzimního večera u televizního slosování zjistila, že je od nynějška milionářkou.

25.6.2013 v 10:00 | Karma: 39,98 | Přečteno: 11399x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Nástěnky a kapradí aneb totalitní porno interiérového designu

Holé zdi, prázdné regály, nástěnka s umělým rudým karafiátem a tendenčními novinovými výstřižky, sem tam nějaký socialistický výjev pro zpestření. Pamatujete? Obchody či čekárny u lékaře před pětadvaceti lety vypadaly jeden jako druhý. O něčem takovém, jako je požitek z nákupu, nemohla být ani řeč. V první řadě samozřejmě kvůli ubohému sortimentu, nicméně ani neosobní a strohé prostory, hřejivé asi jako testovací laboratoř, neměly zrovna potenciál navodit v zákazníkovi příjemné pocity.

29.10.2012 v 13:52 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Nejlepší pracovní výsledky vyžadují relax

Když může být škola hrou, proč by nemohla být hrou i práce? Takovou otázku si nekladou jen zástupy vyčerpaných zaměstnanců, ale k jejich radosti i někteří z jejich chlebodárců. Ano, už i někteří osvícení zaměstnavatelé si všimli, že znechucený pracovník snažící se skrýt permanentní polospánek za obrazovkou počítače není zrovna motorem firmy, proto je potřeba ho vytrhnout z letargie. A proč ne třeba partií kulečníku, drnkáním na kytaru nebo rovnou posezením na pláži? Zdá se, že české firmy konečně začaly objevovat kouzlo relaxačních zón, které paradoxně zvyšují produktivitu zaměstnanců.

15.10.2012 v 18:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Angličtina pro věčné začátečníky aneb jak se Češi učí jazyky

Učení cizích jazyků, to je věc, o kterou se každý z nás už někdy pokoušel a pravděpodobně se ještě mnohokrát pokusí. Některým šťastlivcům se to jistě i podaří, ale ruku na srdce, i při úspěšné misi bývá úsilí často tristně neúměrné výsledku. Další věcí je pak rychlé zapomínání většiny slovíček, která dokáže člověk uchovávat v hlavě pár týdnů, ale pak se vypaří do nenávratna. Anebo neschopnost cizí jazyk prakticky použít, dát dohromady celistvou větu a nebát se promluvit nahlas.

8.3.2012 v 16:26 | Karma: 18,65 | Přečteno: 4937x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Vy a vašich posledních pět let s hesly

Dokážete si představit život bez otravných, těžko zapamatovatelných a všudypřítomných hesel? Podle společnosi IBM to není žádná sci-fi, ale běžná realita roku 2016. Konec hesel předpověděla tato IT firma ve svém každoročně zveřejňovaném přehledu „IBM Five in Five“, který se snaží odhalit pět technických inovací, které v příštích pěti letech změní náš život. A co její odborníci tvrdí? Dřív než si Američané zvolí svého přespříštího prezidenta, dřív než budeme znát vítěze olympiády v Riu, dřív než Twitter oslaví desáté narozeniny a než vejde do kin další díl Avataru, budeme místo běžných hesel používat jen své biometrické údaje.

30.1.2012 v 22:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 2888x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:13

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
Dítě drsného věku kybernetických nebezpečí.

Seznam rubrik