Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejstupidnější hesla roku aneb Není vaše heslo jen "heslo"?

Heslo? H***o kleslo... Zdá se vám tahle předpubertální říkanka ohraná, trapná a nemístná? Možná, ale použijete-li tato dvě slova jako skutečné heslo k některému z vašich internetových účtů, budete mezi dalšími uživateli zaručeně patřit k těm originálním a rafinovaným jedincům, kteří dbají o svoji bezpečnost na síti. Není to samozřejmě heslo bůhvíjak silné, ale v porovnání s těmi nejpoužívanějšími v letošním roce... Však posuďte sami!

Pozdržme vyhlášení výsledků chvilkou napětí... A je to tady! Na prvních třech příčkách zůstávají stejně jako v minulých letech hesla "password", "123456" a (o poznání záludnější) "12345678"! Bramborovou medaili si odnáší "qwerty". Za zmínku pak jistě stojí i "abc123" nebo "iloveyou".

Používáte některé z těchto hesel i vy? Je na čase se pořádně začervenat! A ano, platí to i pro ty z vás, kteří místo vítězného passwordu používají slovo "heslo". Pro počítačové piráty jste tak snadným soustem, až to snad pro ně ani není zábava. Nejhloupější (tzn, nejpoužívanější) hesla roku 2011 vyhlásila společnost Splash Data na základě velmi autentických informací. Žebříček vychází ze seznamů přihlašovacích jmen a hesel, která hackeři ukradli od letošního ledna až doposud. Díky tomu, že se tito počítačoví delikventi rádi chlubí a seznamy často zveřejňují na internetu nebo si je kolegiálně vyměňují v rámci oborové spolupráce, můžeme objektivně říci, že pojem "silné" nebo "bezpečné heslo"  je pro většinu uživatelů pouze vzdálenou teorií.

Oprašme proto několik starých dobrých rad, ketré se vám budou hodit při vymýšlení hesla nového:

1. Čím více znaků, tím více práce pro hackera. Osm znaků je minimum, pod které byste nikdy neměli klesnout!

2. Používejte všechny znaky, které vaše klávesnice nabízí (a které jsou při volbě hesla povoleny). Kombinujte velká a malá písmena, čísla i zvláštní znaky, jako například @, /, ?, !, atd.

3. Nepoužívejte hesla, která lze snadno odhalit. Datum vašeho narození, jméno manželky nebo domácího mazlíčka – tyto informace znají vaši známí a snadno je zjistí i úplně cizí lidé.

4. Nepoužívejte jediné heslo pro zabezpečení všech účtů, protože prolomení jednoho účtu by mohlo znamenat i prolomení všech ostatních. V ideálním případě by každý účet mělo chránit jiné heslo.

5. Při vymýšlení vašeho nového bezpečného hesla použijte generátor silných hesel. Ten bývá součástí programů pro správu hesel, které za vás hesla nejen vymyslí, ale zároveň si je i pamatují a spolehlivě je uchrání před všemi nepovolanými.

A hlavně proboha nepoužívejte stejná hesla, jako miliony ostatních. Nejen, že je hacker prolomí téměř okamžitě, ale... Nechcete to své přece vidět na seznamu těch nejstupidnějších, ne? Top pětadvacítku najdete přímo zde: http://mashable.com/2011/11/17/worst-internet-passwords/.

Autor: Iva Strouhalová | pondělí 21.11.2011 8:30 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Iva Strouhalová

Černá díra hypotečních smluv aneb Jak milionářka o všechno přišla

Ach, jak by bylo krásné vyhrát milion ve Sportce! Snad každý už si tuhle neuvěřitelnou situaci někdy představoval, snil o sázkařském štěstí a přemýtal, jak dvacetikorunu zázračně přemění na statisíce a bude si užívat exotické drinky kdesi na pláži v Karibiku. Naprostá sci-fi, že ano? Občas se ale někomu poštěstí a tahle fikce se stane skutečností. A právě tak začal příběh mojí kamarádky Radky, která jednoho podzimního večera u televizního slosování zjistila, že je od nynějška milionářkou.

25.6.2013 v 10:00 | Karma: 39,98 | Přečteno: 11399x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Nástěnky a kapradí aneb totalitní porno interiérového designu

Holé zdi, prázdné regály, nástěnka s umělým rudým karafiátem a tendenčními novinovými výstřižky, sem tam nějaký socialistický výjev pro zpestření. Pamatujete? Obchody či čekárny u lékaře před pětadvaceti lety vypadaly jeden jako druhý. O něčem takovém, jako je požitek z nákupu, nemohla být ani řeč. V první řadě samozřejmě kvůli ubohému sortimentu, nicméně ani neosobní a strohé prostory, hřejivé asi jako testovací laboratoř, neměly zrovna potenciál navodit v zákazníkovi příjemné pocity.

29.10.2012 v 13:52 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Nejlepší pracovní výsledky vyžadují relax

Když může být škola hrou, proč by nemohla být hrou i práce? Takovou otázku si nekladou jen zástupy vyčerpaných zaměstnanců, ale k jejich radosti i někteří z jejich chlebodárců. Ano, už i někteří osvícení zaměstnavatelé si všimli, že znechucený pracovník snažící se skrýt permanentní polospánek za obrazovkou počítače není zrovna motorem firmy, proto je potřeba ho vytrhnout z letargie. A proč ne třeba partií kulečníku, drnkáním na kytaru nebo rovnou posezením na pláži? Zdá se, že české firmy konečně začaly objevovat kouzlo relaxačních zón, které paradoxně zvyšují produktivitu zaměstnanců.

15.10.2012 v 18:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Angličtina pro věčné začátečníky aneb jak se Češi učí jazyky

Učení cizích jazyků, to je věc, o kterou se každý z nás už někdy pokoušel a pravděpodobně se ještě mnohokrát pokusí. Některým šťastlivcům se to jistě i podaří, ale ruku na srdce, i při úspěšné misi bývá úsilí často tristně neúměrné výsledku. Další věcí je pak rychlé zapomínání většiny slovíček, která dokáže člověk uchovávat v hlavě pár týdnů, ale pak se vypaří do nenávratna. Anebo neschopnost cizí jazyk prakticky použít, dát dohromady celistvou větu a nebát se promluvit nahlas.

8.3.2012 v 16:26 | Karma: 18,65 | Přečteno: 4937x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Vy a vašich posledních pět let s hesly

Dokážete si představit život bez otravných, těžko zapamatovatelných a všudypřítomných hesel? Podle společnosi IBM to není žádná sci-fi, ale běžná realita roku 2016. Konec hesel předpověděla tato IT firma ve svém každoročně zveřejňovaném přehledu „IBM Five in Five“, který se snaží odhalit pět technických inovací, které v příštích pěti letech změní náš život. A co její odborníci tvrdí? Dřív než si Američané zvolí svého přespříštího prezidenta, dřív než budeme znát vítěze olympiády v Riu, dřív než Twitter oslaví desáté narozeniny a než vejde do kin další díl Avataru, budeme místo běžných hesel používat jen své biometrické údaje.

30.1.2012 v 22:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 2888x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
Dítě drsného věku kybernetických nebezpečí.

Seznam rubrik