Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá díra hypotečních smluv aneb Jak milionářka o všechno přišla

Ach, jak by bylo krásné vyhrát milion ve Sportce! Snad každý už si tuhle neuvěřitelnou situaci někdy představoval, snil o sázkařském štěstí a přemýtal, jak dvacetikorunu zázračně přemění na statisíce a bude si užívat exotické drinky kdesi na pláži v Karibiku. Naprostá sci-fi, že ano? Občas se ale někomu poštěstí a tahle fikce se stane skutečností. A právě tak začal příběh mojí kamarádky Radky, která jednoho podzimního večera u televizního slosování zjistila, že je od nynějška milionářkou.

Ano, pár správně tipnutých čísel stačilo k tomu, aby si Radka přišla na necelý milion a půl. Na nový dům to sice nestačilo, nestačilo to dokonce ani na starý byt, ale rozhodně to stačilo na pořádný cestovatelský zážitek. A jelikož byla Radka do té doby světoběžnicí jen ve svých představách, rozhodla se to změnit a záhy začala plánovat pořádnou cestu napříč Amerikami. Jak se termín odjezdu pozvolna blížil, Radčin cestovatelský itinerář stále rostl a nabýval a, abych byla upřímná, záviděla jsem jí všechny ty zážitky už předem. Kdo by nechtěl v několika týdnech vidět blikající Las Vegas i poklidný Yellowstone, divoké Rio i starodávné Machu Picchu a nakonec si dát i to vysněné mojito na prosluněné karibské pláži? Moc pěkně si to Radka naplánovala. Nicméně člověk míní a pánbůh mění. Nebo bych spíš měla napsat „banka mění“? Radčiny plány totiž nečekaně zhatila jedna malá zákeřná poznámka v její nevýhodné hypoteční smlouvě.

Slyšeli jste někdy o nesplatných pohledávkách a o možnosti jejich okamžitého strhnutí z vašeho bankovního účtu? Radka bohužel ne... A tak jen pár dní před odjezdem zjistila, že místo půl druhého milionu tkví na jejím účtě velká baculatá nula. Jak je to možné? Hypoteční smlouvu už měla u své banky podepsanou několik měsíců, všechny splátky odevzdávala včas a v plné výši a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl nastat jakýkoliv problém. Radku ani nenapadlo, že by snad měla mít obavy uložit si na svůj běžný účet vedený u stejné banky svoji pohádkovou výhru. Netušila totiž, že svým podpisem hypoteční smlouvy dala bance právo inkasovat ze všech jejích ostatních účtů nesplatné pohledávky, a to kdykoliv a v jakékoliv výši. Zcela bez jejího vědomí jí tak banka zničehonic strhla téměř milion a půl, který použila k částečnému umoření hypotéky. Marné byly Radčiny protesty proti šokujícímu jednání banky, argumentování, že všechny splátky platila včas či dokonce s předstihem, a lamentování, že ji ani nikdo nezpravil předem. Banka jednala zcela v souladu se smluvními podmínkami, které Radka podepsala, a na protesty tak neměla právo. Nakoupené letenky, víza i turističtí průvodci tak rázem skončili v koši na odpadky. 

Bohužel, možnost strhávání nesplatných pohledávek z účtů klientů je důkazem svrchovanosti bank v ČR a tato podmínka se skutečně objevila v hypoteční smlouvě jedné z tuzemských finančních institucí. Možná ji obsahuje i ta vaše, a vy o ní nemáte ani tušení. Banky totiž často předkládají klientům složité a nekonečně dlouhé smlouvy až v den podpisu, přičemž je záměrně neposkytují k nahlédnutí s dostatečným předstihem. Kdo by také podepsal smlouvu, podle níž můžete přijít o miliony mrknutím oka, kdyby měl možnost si ji předem řádně pročíst? Proto je nesmírně důležité všechny smlouvy (a především ty, v nichž jde o vaše peníze) důkladně projít a v ideálním případě také konzultovat s právníkem. Jen ten je totiž často schopný odhalit všechny pasti, které mohou být ve složitých finančních smlouvách nastraženy.

A jak to vlastně dopadlo s Radkou? Její příběh je naštěstí smyšlený – milion nevyhrála, na cestu kolem světa se nechystala a dokonce se ani nejmenuje Radka. Skutečností však je, že podepsala nevýhodnou hypoteční smlouvu, která jí byla předložena v den podpisu, kdy už neměla jinou možnost, než na ni přistoupit. Dalších pět měsíců pak strávila úmorným, nicméně úspěšným bojem za nápravu a změnu smlouvy. Ani vy to nevzdávejte, když vás banka dostane do úzkých! Inspirujte se zde http://bit.ly/YONghc skutečným příběh o tom, jak „Radka“ dohnala svoji stížnost před Českou národní banku, na jejíž nařízení pak musela ona vypečená banka změnit nevýhodné smlouvy všem svým klientům, a bojujte s arogantními peněžními institucemi až do konce.

Autor: Iva Strouhalová | úterý 25.6.2013 10:00 | karma článku: 39,98 | přečteno: 11399x
  • Další články autora

Iva Strouhalová

Nástěnky a kapradí aneb totalitní porno interiérového designu

Holé zdi, prázdné regály, nástěnka s umělým rudým karafiátem a tendenčními novinovými výstřižky, sem tam nějaký socialistický výjev pro zpestření. Pamatujete? Obchody či čekárny u lékaře před pětadvaceti lety vypadaly jeden jako druhý. O něčem takovém, jako je požitek z nákupu, nemohla být ani řeč. V první řadě samozřejmě kvůli ubohému sortimentu, nicméně ani neosobní a strohé prostory, hřejivé asi jako testovací laboratoř, neměly zrovna potenciál navodit v zákazníkovi příjemné pocity.

29.10.2012 v 13:52 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Nejlepší pracovní výsledky vyžadují relax

Když může být škola hrou, proč by nemohla být hrou i práce? Takovou otázku si nekladou jen zástupy vyčerpaných zaměstnanců, ale k jejich radosti i někteří z jejich chlebodárců. Ano, už i někteří osvícení zaměstnavatelé si všimli, že znechucený pracovník snažící se skrýt permanentní polospánek za obrazovkou počítače není zrovna motorem firmy, proto je potřeba ho vytrhnout z letargie. A proč ne třeba partií kulečníku, drnkáním na kytaru nebo rovnou posezením na pláži? Zdá se, že české firmy konečně začaly objevovat kouzlo relaxačních zón, které paradoxně zvyšují produktivitu zaměstnanců.

15.10.2012 v 18:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ekonomika

Iva Strouhalová

Angličtina pro věčné začátečníky aneb jak se Češi učí jazyky

Učení cizích jazyků, to je věc, o kterou se každý z nás už někdy pokoušel a pravděpodobně se ještě mnohokrát pokusí. Některým šťastlivcům se to jistě i podaří, ale ruku na srdce, i při úspěšné misi bývá úsilí často tristně neúměrné výsledku. Další věcí je pak rychlé zapomínání většiny slovíček, která dokáže člověk uchovávat v hlavě pár týdnů, ale pak se vypaří do nenávratna. Anebo neschopnost cizí jazyk prakticky použít, dát dohromady celistvou větu a nebát se promluvit nahlas.

8.3.2012 v 16:26 | Karma: 18,65 | Přečteno: 4937x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

Vy a vašich posledních pět let s hesly

Dokážete si představit život bez otravných, těžko zapamatovatelných a všudypřítomných hesel? Podle společnosi IBM to není žádná sci-fi, ale běžná realita roku 2016. Konec hesel předpověděla tato IT firma ve svém každoročně zveřejňovaném přehledu „IBM Five in Five“, který se snaží odhalit pět technických inovací, které v příštích pěti letech změní náš život. A co její odborníci tvrdí? Dřív než si Američané zvolí svého přespříštího prezidenta, dřív než budeme znát vítěze olympiády v Riu, dřív než Twitter oslaví desáté narozeniny a než vejde do kin další díl Avataru, budeme místo běžných hesel používat jen své biometrické údaje.

30.1.2012 v 22:00 | Karma: 7,38 | Přečteno: 2888x | Diskuse| Ostatní

Iva Strouhalová

České firmy pod kybernetickou palbou

Víte, jaký je nejžhavější trend hospodářské kriminality v České republice i ve zbytku světa? Počítačové zločiny, tak zní správní odpověď! Vyplývá to z výsledků šestého ročníku Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality PwC, který probíhal od června do února 2011. Studie, která je se svými téměř čtyřmi tisíci respondenty ze 78 zemí světa tou nejrozsáhlejší svého druhu, mimo jiné ukázala, jak pohodlně se počítačová kriminalita zabydlela v každodenní realitě českých firem.

15.1.2012 v 8:00 | Karma: 7,86 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
Dítě drsného věku kybernetických nebezpečí.

Seznam rubrik